Finfibret villsvinslørsopp er det siste tilskuddet på stammen av villsvinslørsopper. Denne ble funnet ny for Norge i 2015. Denne skilles fra sine søstre primært på den mørke, innvokste trådete hattoverflaten.

Kjennetegn

Finfibret villsvinslørsopp er «one too many» av villsvinslørsopper. Når vi etterhvert hadde lært oss å se forskjell på de tre, nokså vidt utbredte villsvinslørsoppene i kalklindeskogen, dukket det opp enda en, og som åpenbart blir vanskelig å skille fra de andre. Finfibret villsvinslørsopp blir raskt mørkbrun på hatten, og kan således se ut som en villsvinslørsopp C. aprinus. Dog er sistnevnte klart lysere og mer fibret (av tykt, hvitt velum) som helt ung. Finfibret villsvinslørsopp er innvokst trådet på hatten, og kan i denne karakteren minne mye om marmorert villsvinslørsopp C. strenuisporus. Den sistnevnte er imidlertid vedvarende lysere, og har større sporer. Tilslutt burde det gå an å skille denne nye fra glatt villsvinslørsopp C. hillieri ved at sistnevnte har blåtoner på skiver og stilktopp som ung.

Habitat og utbredelse

Finfibret villsvinslørsopp er så langt funnet i kalklindeskog ved Holsfjorden/Tyrifjorden, og ved Kongsberg, men på grunn av forvekslingsmuligheter med de andre artene i gruppa, må man anta at arten har en del flere forekomster.

Forvekslingsarter

Finfibret villsvinslørsopp blir raskt mørkbrun på hatten, og kan således se ut som en villsvinslørsopp Cortinarius aprinus. Dog er sistnevnte klart lysere og mer fibret (av tykt, hvitt velum) som helt ung.

Finfibret villsvinslørsopp er innvokst trådet på hatten, og kan i denne karakteren minne mye om marmorert villsvinslørsopp Cortinarius strenuisporus. Den sistnevnte er imidlertid vedvarende lysere, og har større sporer.

Finfibret villsvinslørsopp skilles fra glatt villsvinslørsopp Cortinarius hillieri ved at sistnevnte har blåtoner på skiver og stilktopp som ung.