Edelslørsopp er en av de vanligste kalklindeskogsartene her til lands.

Edelslørsopp er den vanligste av de mellomstore og ganske slanke Telamonia-slørsoppene med mørkebrune og gråbrune farger i kalklindeskog. Den kjennetegnes først og fremst ved sine mørke, blå- eller brunfiolette skiver, og blåtoner i stilkspissen på unge individer. Trolig finnes edelslørsopp på de fleste kalklindeskogslokaliteter her til lands.

Kjennetegn

Edelslørsopp er hygrofan. Det vil si at den skifter farge mellom tørt og fuktig vær. I fuktig vær er hatten mørkt sjokoladebrun eller purpurbrun. Den tørker ut konsentrisk fra midten og utover, slik at den under uttørking gjerne er tofarget, med lysere brunt hattsentrum. Hattoverflaten har ofte et fint overtrekk av sølvliknende skimmer, særlig mot kanten på unge individer. De mørkt blåfiolette–brunfiolette–purpurbrune skivene er karakteristiske for denne arten, det er også blåtonene i kjøttet og stilktoppen på unge individer. Videre karakteriseres arten av relativt store sporer; 10-11,5 x 6-7 µm, som er eggformete til ellipsoide.

Habitat og utbredelse

Denne arten er en av de vanligste kalklindeskogsartene, og opptrer både på tynt jordsmonn på kalkhyller og i kalkskifergrus i brattlendt rasmark. I overvåkingsprogrammet for kalklindeskog 2013–2015 ble den registrert på 19 av 31 undersøkte lokaliteter, og var med dette den kalklindeskogsarten som hadde flest forekomster.

Edelslørsopp forekommer også unntaksvis i annen svært rik lind- og hasselskog. Det er per 2021 kjent nærmere 70 lokaliteter av edelslørsopp i Norge; de fleste er innenfor kalklindeskogsområdet langs Oslofjorden, med enkelte utposter nord til Oppland (Mjøsområdet) på Østlandet, samt i fjordstrøk nord til Trondheimsfjorden. Det totale antallet lokaliteter i Norge anslås til nærmere 250. Arten er trolig vidt utbredt, men har en relativt lite kjent utbredelse ellers i Europa.

Forvekslingsarter

Forvekslingsfaren er trolig størst med ikke-kalklindeskogsarter av slørsopp som har «forvillet» seg inn i kalklindeskogen. Blant annet kan nok edelslørsopp blandes med brunfiolett slørsopp Cortinarius saturninus, men sistnevnte opptrer ofte i påfallende store knipper, har langt mindre sporer, og er knyttet mest til selje og bjørk (men kan også i sjeldnere tilfeller ha mykorrhiza med hassel).