Blå slimslørsopp en relativt stor kalkart, med dypfiolett hattfarge som ung. Den har tradisjonelt vært ført til underslekt Myxacium, som dekker arter som er slimet både på hatt og stilk. DNA-studier viser imidlertid at denne underslekten er svært kunstig, og dekker flere grupper som ikke har noe nært slektskap.

Kjennetegn

Hatten er 4 til 9 cm bred og halvkuleformet til bredt hvelvet. Den fiolette fargen blekner etter hvert og går over i okerfarge fra sentrum og utover.

Skivene er også fiolette fra begynnelsen, etter hvert grålige, før sporene farger dem brune. Stilken (6–12 cm lang og 0,5–1,5 cm bred) har vanligvis klubbeformet basis, er opp til 2,5 cm bred, og blekt fiolett som ung. Den er lysere enn hatten, og blir etter hvert blek til nærmest olivengul (dels tiltrykt beltet av slimkappen som utgjør velumrestene, som sprekker opp). Kjøttet er blekt med fiolettskjær, særlig i stilktopp, og lukten er ubetydelig.

Sporene er 7,5–10 x 6–8,5 µm, rundaktige, og relativt sterkt og tett vortete.

Habitat og utbredelse

Blå slimslørsopp er kalkkrevende, men har vid økologi med tanke på mykorrhizapartner. Det er en sørlig art, som nok har sin hovedtilknytning til lauvtrær. I sørligere deler av Europa – der den er vanligere – er den typisk knyttet til bøk og eik, men i Norge inngår den også i kalklindeskog med (kun) lind og hassel. I Norden finnes den også i ren barskog; i kalkfuruskog eller kalkgranskog, men bare helt unntaksvis høyere/nordligere enn sørboreal sone. Den er så vidt også registrert i mer ordinær (ikke så kalkrik) lågurtgranskog.

Forvekslingsarter

Denne arten er rapportert og samlet fra relativt mange lokaliteter; de aller fleste på Østlandet, men den er angitt helt nord til Grane, Nordland. Det antas imidlertid at flere av disse funnene kan dreie seg om den nærstående oliven slimslørsopp Cortinarius transiens, som kan være vanskelig å bestemme; den har mer gråfiolett farge som blekner til oker (men med olivenskjær) mye raskere enn hos blå slimslørsopp. En tredje art i dette komplekset er slank slimslørsopp Cortinarius betulinus, som er en mindre, gråfiolett art, uten olivenskjær. Alle de tre artene har svært like, rundlige sporer av tilnærmet samme størrelse.