Ringeriksslørsopp er per 2021 funnet bare to steder i Norge.

Ringeriksslørsopp er en mer eller mindre lillafarget art som lenge kun var kjent fra én lokalitet ved Holsfjorden (Tyrifjorden) på 1980-tallet. Siden er denne lokaliteten blitt hogd, og arten har ikke blitt gjenfunnet. Nylig har imidlertid ringeriksslørsoppen igjen blitt funnet, sør for Slemmestad i Røyken kommune. Arten har dermed per 2021 én sikker, intakt forekomst i Norge. Det antas at ringeriksslørsopp tilhører elementet av svært gamle sopp-forekomster knyttet til de flere tusen år gamle, reliktpregete lindeskogene omkring Oslofjorden og Tyrifjorden.

Kjennetegn

Ringeriksslørsopp har som ung en lys hatt med lilla felter. Skivene er dypt lilla, mens stilken i begynnelsen er hvitaktig eller svakt lilla øverst. Knollen nederst er bred, flat og kantet. Etterhvert blir hatten mer okerbrun eller brunflekket, og lillaskjæret forsvinner. Lukten på modne og eldre eksemplarer er jord- eller støvaktig. Sporene er moderat store; det vil si mindre enn 11 µm lange.

Habitat og utbredelse

Om man har en lys, brunflekket slørsopp fra lindeskog som reagerer med rosa farge ved reaksjon med kaliumhydroksid (KOH), og man lurer på om dette eksemplaret har hatt lillatoner på hatten som ung, så er sjansene faktisk ganske små for det. Ringeriksslørsopp er per 2021 nemlig funnet bare to ganger; ved Holsfjorden/Tyrifjorden på Ringerike (lokaliteten er siden blitt hogd, og arten ble ikke gjenfunnet), og i Bøsnipa, Røyken, sør for Slemmestad. Nærmeste kjente lokalitet er Lammön i Bohuslän, Sverige, og dette er den eneste forekomsten man vet om der.

Forvekslingsarter

Når soppen er utvokst og blåskjæret på hatten forsvinner, kan ringeriksslørsopp minne om en rekke andre kalklindeskogsarter som tilhører fagerslørsoppgruppen (seksjon Calochroi), faktisk er det et titalls arter med lillafarge på skivene. Av artene i fagerslørsoppgruppen er det imidlertid bare fire som har lillablå farger på hatten som ung. Av disse igjen er det lett å skille ut ametystslørsopp Cortinarius sodagnitus, ringeriksslørsopp Cortinarius molochinus og ladegårdslørsopp Cortinarius cordatae. Ametystslørsopp er sterkt lillablå på hele hatten som ung. Av de gjenværende artene kan ladegårdslørsopp skilles ut på noe mer gråbrune («musegrå») hattfarger, mer intens lillablå stilk, samt på større sporer (det vil si større enn 11 µm) enn ringeriksslørsopp. Lys ametystslørsopp Cortinarius violaceipes har gjerne mer intens lillablå stilk som ung enn ringeriksslørsopp.