Skivene og stilken på ladegårdslørsopp er sterkt og ganske vedvarende lilla.

Ladegårdslørsopp er en karakteristisk, vakker art, som i Norge kun er kjent fra et par steder på Bygdøy, Oslo («Ladegårdsøen») og fra skjærgården i Bærum-Asker-Røyken. Antagelig er dette en av Europas sjeldneste slørsopper, med et tyngdepunkt i kalklindeskog i Norge og Sverige.

Kjennetegn

Ladegårdslørsopp karakteriseres av en sterkt kantet, knollet stilk (knollen er bred og flat), sterkt slimet hatt som nærmest gir et filtet inntrykk som tørr, og en hattfarge som er lillagrå eller lillaflekket hos unge individer (seinere musegrå). Videre er skivene og stilken sterkt og ganske vedvarende lilla. Når man påfører en dråpe med kalilut (10–40 % KOH; kaliumhydroksid) blir knollundersiden tydelig rosarød, mens hattkanten blir mer ureint rødbrun til rosabrun.

Habitat og utbredelse

Dette er en av de mest eksklusive kalklindeskogsartene. Det ser ut til at ladegårdsslørsopp har en hovedtilknytning til kalklindeskog; i Oslofjordsområdet og ved Vänern i Sverige. Utbredelsen ellers i Europa er lite kjent, men gruppen arten tilhører er etterhvert rimelig godt undersøkt, også med DNA-undersøkelser, og arten er åpenbart svært sjelden; utenfor Skandinavia er den så langt, per 2021, kun dokumentert fra et par funn i eikeskoger i Ungarn og Spania.

Forvekslingsarter

Ladegårdsslørsopp kan primært forveksles med ringeriksslørsopp Cortinarius molochinus, som også har lillaflekket hatt som ung, men mindre sporer. Dessuten er ringeriksslørsopp, per 2021, bare funnet på et par lokaliteter ved Tyrifjorden/Holsfjorden, og ved Slemmestad (Røyken). Ladegårdsslørsopp ser ut til å være den eneste arten med lillatoner på hatten og rosarød KOH-reaksjon som opptrer i skjærgården i Oslo-Bærum-Asker. Den nærmeste europeiske slektningen av ladegårdslørsopp er lys ametystslørsopp Cortinarius violaceipes (som ung har denne gjerne sterkt lilla hatt, men mindre sporer), men den er i Norge kun påvist i Bamble.

Ladegårdsslørsopp står også nær arter i fagerslørsopp-komplekset, som katriinaslørsopp Cortinarius catharinae og solroseslørsopp Cortinarius cisticola, som også har en sterkt rosa KOH-reaksjon på undersiden av knollen. Sistnevnte arter er imidlertid mer okergule på hatten, og helt uten lillatoner. Også arter tilhørende andre slørsoppgrupper, med helt andre mikrokarakterer (annen type hatthud, andre slags sporer) kan ha lillablå hatt. Dette gjelder særlig indigoslørsopp Cortinarius eucaeruleus​, som er dypt blåfiolett som ung, men skilles fra ladegårdslørsopp blant annet på at hattoverflaten har et mønster av innvokste tråder. Indigoslørsopp reagerer dessuten aldri rosa med KOH.