Krattslørsopp er den «bleke lillebroren» til indigoslørsopp.

Krattslørsopp opptrer mest i kalklindeskog i Norge, men er også funnet flere ganger i hasselkratt på kalk, derav det norske navnet. Den har en karakteristisk, lyst gråblå hatt som ung.

Kjennetegn

Krattslørsopp er den «bleke lillebroren» til indigoslørsopp Cortinarius eucaeruleus. Som helt ung er krattslørsoppen vakkert, lyst himmelblå til gråblå, men blekner snart til lyst gråbrun eller okerhvit. Hatten er karakterisert av et fint mønster av radiære, innvokste, mørke tråder. Dette finnes også hos indigoslørsopp, men denne skilles fra krattslørsopp ved å ha dypt blåfiolette farger på hatt (og skiver) som helt ung. Sporene hos begge er ellipsoide, men noe sterkere ornamenterte (vortete) hos sistnevnte.

Habitat og utbredelse

Denne arten har, som indigoslørsopp, et tyngdepunkt i kalklindeskogen i indre Oslofjord til Ringerike, men er i motsetning til indigoslørsopp også så vidt funnet i Grenland (Porsgrunn). Den skiller seg dessuten markert ut ved at den også forekommer i svært gamle kalk-hasselkratt i kulturlandskapet på Ringerike og Hadeland. Verdens nordligste kjente forekomst, per 2021, ligger i Tingelstad, Gran på Hadeland. Et titalls lokaliteter er kjent i dag, og generelt vurderes forekomstene å være svært gamle, reliktpregete bestander.

Forvekslingsarter

Krattslørsopp og den dypblå indigoslørsoppen Cortinarius eucaeruleus kan være temmelig like når blåfargen på sistnevnte blekes av sol og regn. Se ellers Kjennetegn for sammenlikning.