Middelhavslørsopp er en Telamonia-slørsopp (ikke-slimet, silkefibret hatt), men ser ut som en Phlegmacium-slørsopp: Arten har som eneste Telamonia-slørsopp en avsatt, kantet knoll nederst på stilken. Arten er karakteristisk og godt ettersøkt, og er åpenbart en av våre aller mest sjeldne slørsopper, per 2021 kun funnet på to lokaliteter i sørkantene av kalkplatåene i Porsgrunn-Bamble.

Kjennetegn

Middelhavsslørsopp kan med sin i begynnelsen lyse, fint innvokst trådete hatt minne om sølvslørsopp Cortinarius urbicus, villsvinslørsopp Cortinarius aprinus og glatt villsvinslørsop Cortinarius hillieri, men skiller seg fra disse ved sin markerte, avsatt, kantet knollete stilkbasis. Sporene er også mindre enn hos villsvinslørsopp-artene, og arten mørkner mer i kjøttet enn sølvslørsopp.

Habitat og utbredelse

De to, kjente norske forekomstene per 2021 er begge ekstremt varme lokaliteter, under sørvendte kalkbergvegger, henholdsvis Blekebakken naturreservat (ved Frierflaugene) i Porsgrunn, samt Stokkevannet Ø i Bamble. Disse er de eneste kjente i Norden, og er trolig å betrakte som ekstreme, reliktpregete utpostforekomster, restforekomster fra en større utbredelse i varmetida. Arten har i dag sin hovedutbredelse i steineikeskoger ved Middelhavet samt i enkelte varme eikeskoger i Mellom-Europa. På grunn av sitt karakteristiske utseende, og grundig ettersøking av arten i de varmeste og mest utilgjengelige, bratte kalklindeskogene, må denne regnes som en de reelt mest sjeldne slørsoppene i Norge og Norden, og en av relativt få eksempler der vi og ikke for eksempel Sørøst-Sverige har ekstreme utposter av sørlige middelhavsarter.

Forvekslingsarter

Middelhavsslørsopp har med sitt karakteristiske utseende, knapt noen forvekslingsarter i Norden. Men hvis den kantete knollen nederst på stilken av en eller annen grunn skulle mangle, kan denne blandes med både sølvslørsopp Cortinarius urbicus, villsvinslørsopp Cortinarius aprinus og glatt villsvinslørsopp Cortinarius hillieri.