Mørknende edelslørsopp er en nokså liten Telamonia-slørsopp som mørkner i stilk og kjøtt. Den minner om edellslørsopp, men mangler blått, og skilles for eksempel fra villsvinslørsopp på en mindre og mørkere, oftest hygrofan hatt (som skifter farge i tørt og fuktig vær). Arten er en åpenbart sørlig kalkart, som hittil er mest kjent fra Middelhavsområdet i Sør-Frankrike.

Kjennetegn

Mørknende edelslørsopp er en av flere middelstore til relativt små, mørkebrune-gråbrune Telamonia-slørsopper i kalklindeskog. Flere av disse er ytterst sjeldne, og de er ikke lette å identifisere. Denne er karakterisert ved en nokså mørkt sjokoladebrun-rødbrun hatt, sjokoladebrune skiver, samt tydelig mørknende stilk og kjøtt.

Habitat og utbredelse

Etter nøye kartlegging av de vanskelige små til middelstore Telamonia-slørsoppene i kalklindeskog de seinere årene, inkludert DNA-sekvensering av de fleste innsamlinger, står vi fortsatt igjen med ganske mange arter med ytterst få forekomster. Disse kan meget vel være små, gamle rest-forekomster fra varmetida da lindeskogene var mer utbredt og disse sørlige artene antagelig var vanligere.

Denne arten er per 2021 kun kjent fra to lokaliteter, som nærmest «ligger i hver sin ende» av kalklindeskogsområdet; Åsstranda NR på Eidangerhalvøya, Porsgrunn og Nes ved Holsfjorden/Tyrifjorden på Ringerike, begge i nokså rasmarkspreget kalklindeskog. Kanskje arten finnes kun på ytterst få, ytterligere lokaliteter, eller kanskje er den fortsatt noe mer oversett og mer utbredt i kalklindeskogen. Arten er ellers kjent i hovedsak fra eviggrønne eikeskoger i Middelhavsområdet i Sør-Frankrike.

Forvekslingsarter

Mørknende edelslørsopp forveksles nok lettest med edelslørsopp Cortinarius serratissimus, men denne har tydelige blåtoner som ung, og er dessuten langt vanligere.

Villsvinslørsoppene mørkner, og kan likne, men disse er alle større, mer kjøttfulle, og gjerne med en ikke-hygrofan hatt.