Hasselslørsopp tilhører en liten gruppe av slørsopper som karakteriseres av olivenfargete fruktlegemer som reagerer på UV-lys og avgir gul fluorescens.

Hasselslørsopp er en middels til relativt stor og kraftig art, med olivengrønne til olivenbrune farger og en filtet hatt. Den er lokalt tallrik i edellauvskog med ektomykorrhiza-dannende treslag, særlig i kalklindeskog.

Kjennetegn

Arten har en halvkuleformet til hvelvet hatt, der hattkanten lenge er bøyd nedover. Den er kjøttfull og ikke hygrofan, og har en filtet til finskjellet overflate. Skivene er olivengule, og stilken er blekt olivengrønn og klubbeformet til oppsvulmet knollet ved basis. De nedre to tredjedelene av stilken er dekket av tiltrykte olivenfargete, ofte olivenbrune, belter. Lukten er tydelig reddikaktig.

Hasselslørsopp tilhører en liten gruppe av slørsopper (underslekt Cortinarius, seksjon Veneti (i gammel klassisk inndeling av slørsoppene tilhørte den underslekt Leprocybe, seksjon Veneti)), som karakteriseres av olivenfargete fruktlegemer som reagerer på UV-lys og avgir gul fluorescens.

Habitat og utbredelse

Hasselslørsopp har en begrenset, først og fremst sørøstlig utbredelse, som er sterkt konsentrert til kambrosilurområdet omkring Oslofjorden; fra Grenlandsområdet i sør til Gran/Brandbu på Hadeland i nord. Den er særlig knyttet til den sjeldne og truete naturtypen kalklindeskog, der den helt lokalt kan være av de vanligste artene, ofte med et stort antall fruktlegemer på hver forekomst (blant annet på Bygdøy, Oslo). På de nordligste forekomstene uten lind vokser den typisk på kalkrik jord med hassel knyttet til kulturlandskapet.

Forvekslingsarter

En mulig forvekslingsart til hasselslørsopp er grønn slørsopp Cortinarius venetus, som er mindre kraftig, har mindre sporer og olivengult velum. Grønn slørsopp er også noe hygrofan, med relativt mørk olivengrønn til olivenbrun hatt i fuktig vær, mens den i tørke er lyst olivengul. Dessuten er den først og fremst en barskogsart, men unntaksvis funnet i ren bøkeskog i Sør-Sverige. Det er kun noen få funn av grønn slørsopp i kalklindeskog, og disse er gjort under gran.