Rhizocarpon sublavatum er en nylig beskrevet art som foreløpig er kjent fra noen få funn på Sør- og Vestlandet.

Morfologi

Thallus er areolert og opp til 2 cm i diameter eller sammenflytende. Hypothallus er vanligvis godt utviklet og det er svart. Areolene er opp til 0,4 mm i diameter, gråbrune til mørkebrune og matte. Areolene er spredstilte eller sammestilte, runde til kantete og flate til svakt konvekse. Margen reagerer ikke med KI (KI–).

Apotheciene blir opp til 0,7 mm diameter, de er svarte og ikke pruinøse. Apotheciene er runde, flate eller svakt konvekse, med vedvarende kant. Exipulumet er brunsvart og reagerer ikke med tilførsel av K (K–). Hypotheciet er mørkebrunt og reagerer ikke med tilførsel av K (K–). Hymeniet er fargeløst. Epihymeniet er olivenbrunt og reagerer ikke med tilførsel av K (K–). Det er ingen krystaller i apotheciet. Det er 8 ascosporer i hver ascus. Sporene er eumuriforme, vedvarende fargeløse og måler 29–40 × 11–18 µm.

Kjemi

Arten inneholder ingen lavsubstanser. Alle fargereaksjoner er negative.

Habitat

Arten vokser på silikatstein og skifer, ofte på risleflater eller nær bekker. Den er sjelden samlet og muligens mye oversett.

Kommentar

Arten skiller seg fra bekkekartlav (R. lavatum) ved å ha mindre apothecier og et mørkere, ikke okerfarget thallus og fra grå kartlav (R. reductum) ved å ha mørkere, flatere areoler som ikke inneholder stictinsyre.

Forvekslingsarter