Rhizocarpon postumum er en lite samlet og dårlig forstått art i Norge.

Morfologi

Thallus er oppsprukket til areolert, ofte tynt og noen ganger delvis innsunket i steinen (endolittisk). Hypothallus er utydelig. Areolene blir opp til 0,2 mm i diameter, lysebrune, noen ganger med et grått anstrøk og matte. Areolene er mer eller mindre kantete og glatte. Margen reagerer ikke med KI (KI–).

Apotheciene blir opp til 0,4 mm i diameter, brunsvarte til svarte og ikke pruinøse, runde, vedvarende flate og med tydelig kant. Excipulumet er olivenbrunt eller grønnsvart og reagerer ikke når K tilføres (excipulum K–). Hypotheciet er rent brunt eller delvis olivenbrunt og reagerer ikke når K tilføres (hypothecium K–). Hymeniet er fargeløst. Epihymeniet er mellombrunt og inneholder krystaller som løses i K. Epihymeniet reagerer ikke når K tilføres (K–). Det er 8 ascosporer i hver ascus. Sporene er 3-septerte til submuriforme, vedvarende fargeløse og måler 15–21 × 8–11 µm.

Kjemi

Arten inneholder stictinsyre. Fargereaksjoner: Margen blir oransje når PD tilføres, gul når K tilføres og reagerer ikke når C tilføres (marg PD+ oransje, K+ gul, C–).

Habitat

Arten vokser på skifer i fjellet.

Kommentar

Arten er sjeldent samlet og dårlig forstått. Den har vært inkludert i grå kartlav (R. reductum), men synes å skille seg fra denne ved å ha et dårligere utviklet thallus som innholder stictinsyre, en tynnere kant på apotheciene, og mindre ascosporer.

Forvekslingsarter